fredag 24. oktober 2014

Ertesuppe som oppvarmingsmetode



I dag er det skikkelig klassisk høstvær i Bergen. Regnet har kommet sidelengs hele dagen, tett fulgt av vind klart sterkere enn bris, og ut kjøkkenvinduene ser jeg paraplyer vrenge seg og frustrerte eiere som trer dem ned i bosspannet på hjørnet. Jeg kom frem til at man hadde to mulige måter å håndtere dette på: 1. Trekke for gardinene, skru ovnen opp til tropetemperatur og ha paraplyene i drinkene istedetfor, eller 2. Lage en stor panne varmende ertesuppe på langsom-måten og kjenne godlukten og varmen bre seg i alle rom.
Ertesuppen vant denne gangen. En midlertidig seier, bare.


Sånn gjør du det:


1 røkeknoke dekkes med ca 3 liter vann og kokes i ca. tre timer. Etter to timer heller du på 300 g gule erter som har lagt i vann fra kvelden før. Mens dette koker videre deler du opp 1/2 sellerirot og tre gulrøtter i terninger og hiver det oppi sammen med en hakket løk. Salt og pepper etter smak, timian er godt også. La det koke til 15 min gjenstår, da tilsetter du en stor purre i ringer. Tilslutt fisker du opp knoken, plukker av kjøttet og tilsetter det i suppen. Et voila!
La pannen bare stå på benken til neste dag, da smaker den enda bedre. Denne porsjonen burde holde godt til 4 personer, med rester og det hele. Restene er alltid det beste!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar