Om du vil ha den som en vanlig middagsrett, så er oppskriften under tilpasset 4 personer. Som Primo er det beregnet på 8.
Ingredienser:
Hvordan setter man sammen dette da?
Begynn med å bløte opp soppen(ta vare på vannet)
Når soppen er bløt, varm opp vannet og tilsett buljongen. Det skal tilsammen være ca 1,6 liter.
Finhakk løk, gulrot og selleri
Varm olivenolje i en gryte og hiv oppi grønsakene og varm til løken blir blank(rør)
Hiv oppi risen og rør
Hva i vin og la den koke nesten helt inn
Begynn så å spe med buljong, en øse av gangen, og la det koke inn før du tar en ny øse.
Sammen med siste øsen hiver du i soppen(som du har stekt lett i smør).
Når vesken har fordampet, ha i smør og godt med parmesan ta lokk på gryten og la den stå i 5-10 minutter å svelle.
Risen skal være Al dente(kjernen skal være hard) og kremete.
Risottoen skal flyte utover tallerken om du rister i tallerkenen
Server med revet parmesan
Ingredienser:
- 500g Risottoris
- 160g tørket steinsopp. (etter at den var vannet ut veiet den 250 g(etter litt siling))
- 2 dl tørr hvitvin(Noilly Prat passer veldig bra, men har du en slump med vanlig hvitvin som ikke er søt, så funker det også)
- olivenolje
- 1 løk
- 1 gulrot (farge, tekstur og sødme)
- 1 stilk med selleri(dette gir tekstur/tyggemotstand)
- 1,5 liter vann
- 4 terninger med grønnsaksbuljong
- 4-5 ss smør(ekte meieri-smør, ikke noe margarintull)
- dugelig med revet parmesan(Parmigiano-Reggiano)(ikke kjøp ferdig revet)
Hvordan setter man sammen dette da?
Begynn med å bløte opp soppen(ta vare på vannet)
Når soppen er bløt, varm opp vannet og tilsett buljongen. Det skal tilsammen være ca 1,6 liter.
Finhakk løk, gulrot og selleri
Varm olivenolje i en gryte og hiv oppi grønsakene og varm til løken blir blank(rør)
Hiv oppi risen og rør
Hva i vin og la den koke nesten helt inn
Begynn så å spe med buljong, en øse av gangen, og la det koke inn før du tar en ny øse.
Sammen med siste øsen hiver du i soppen(som du har stekt lett i smør).
Når vesken har fordampet, ha i smør og godt med parmesan ta lokk på gryten og la den stå i 5-10 minutter å svelle.
Risen skal være Al dente(kjernen skal være hard) og kremete.
Risottoen skal flyte utover tallerken om du rister i tallerkenen
Server med revet parmesan
Valg av vin til risotto:
Sopp inneholder mye umami, den femte smaken, som ”stjeler” fruktighet og fremhever ubehaglige smaker som bitterhet i møtet med vin. Umamipreget dempes ved varmebehandling, og også fettet i smør og eventuelt fløte gjør soppen mer vinvennlig. Når sopp blir benyttet som ingrediens i kraftigere retter som risotto, vil den gi retten en dypere karakter med "mørkere" aromaer. Vinen du velger kan derfor være av det litt mer tyngre slaget. Viner som Barolo, Barbaresco og Barbera fra Piemonte vil harmonere godt.
(kilde til vininfo er vinmonopolet.no)
Sopp inneholder mye umami, den femte smaken, som ”stjeler” fruktighet og fremhever ubehaglige smaker som bitterhet i møtet med vin. Umamipreget dempes ved varmebehandling, og også fettet i smør og eventuelt fløte gjør soppen mer vinvennlig. Når sopp blir benyttet som ingrediens i kraftigere retter som risotto, vil den gi retten en dypere karakter med "mørkere" aromaer. Vinen du velger kan derfor være av det litt mer tyngre slaget. Viner som Barolo, Barbaresco og Barbera fra Piemonte vil harmonere godt.
(kilde til vininfo er vinmonopolet.no)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar