Bechamelsaus
50 g smør – smeltes i en gryte
50 g hvetemel – røres inn i det smelta smøret til en glatt jevning
6 dl melk – varmes opp, og brukes til å spe ut sausen litt og litt
1 ts revet muskatnøtt
1 ts hvit pepper
1 dl revet ost, gjerne en blanding av rester du har liggende i kjøleskapet
smak til med salt
Grønnsaksaus
Jeg bruker løk i alle vegetarrettene mine, den balanserer det syrlige i tomatene. Utenom løken pleier jeg å bruke de grønnsakene jeg har liggende. Det er en utmerket måte å bruke opp grønnsakrester på. For eksempel går det utmerket godt an å bruke litt finsnittet hodekål i lasagne, men la den surre i litt olje så den blir myk. I grunnen har jeg bare én regel, det er at det skal være forskjellige farger i maten.
2 løk – hakkes og freses i litt olje til de blir myke
brokkoli og/eller blomkål i små buketter – forvelles raskt
squash og/eller paprika – skjæres i terninger
sjampinjonger – skjæres i skiver og freses lett i panne
2 gulerøtter – rives
et stykke sellerirot – rives
kålrot – rives
sorte kalamata-oliven
hvitløk – hakkes eller rives
salt og grovmalt pepper, tørket basilikum, evt en god provencalblanding
to bokser hakkete tomater
litt vann eller grønnsaksbuljong
Bland alt sammen i en gryte, og la det stå og surre litt så grønnsakene blir myke, og smakene blander seg.
revet ost til toppen - bruk det du har, gjerne blandet med litt parmesan
Legg grønnsaksaus, lasagneplater og bechamelsaus lagvis i en smurt ildfast form, med et lag bechanmelsaus øverst. Strø over revet ost.
Sett formene midt i ovnen på 225 grader, og la stå til de har fått en gylden overflate, ca 20 minutter.
Serveres med en enkel grønn salat.
Tips: Hvis du lager ekstra mye bechamel- og grønnsaksaus, er det fort gjort å flere former med lasagne som du kan fryse ned, og ta opp og steke når den skal spises. Da har du hurtigmiddag i fryseren til en annen anledning. Jeg bruker brødformer, de blir ikke ødelagt om du fryser dem ned.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar