Tiramisù er en av de mest kjente italienske dessertene. Den består av savoiardi dynket i kaffe og/eller marsala og mascarpone-krem. Navnet tiramisù på italiensk betyr «trekk meg opp» (tirami su), en referanse til den oppkvikkende effekten av kaffe (koffein) og sukker. (Kilde: Wikipedia)
Ingredienser:
Saus til å dyppe kjeksene i:
1 dl vann
50 g sukker
2 ts pulverkaffe
1 ts espressopulver
3 ss Amaretto (Mandellikør)
Ostekrem:
2 store egg
100 g sukker
600 g mascarpone ost
0,5 ts vaniljeessens eller vaniljeekstrakt(luksus)
16-20 stk savoardi (lady fingers)
Pynt:
3 ss kakao
Fremgangsmåte
Start med å gjøre klar sausen:
Ha alle ingrediensene i en liten kjele og la småkoke forsiktig i 2-3 min. Ta kjelen av platen og avkjøl sirupen i 10 min. om du ønsker å beholde alkoholen, så må denne ikke oppi før etter at vesken er avkjølt til under 78 grader.
Ostekrem: Skill eggene. Pisk eggeplommene med halvparten av sukkeret i 2-3 minutter - blandingen skal være luftig. Vend in Mascarponen og vaniljen. Pisk videre til du får en tykk krem uten klumper.
Finn en ny bolle og visper, og pisk eggehvitene stive. Tilsett resten av sukkeret og pisk til det blir seigt. Vend eggehvitene deretter forsiktig inn i mascarponekremen.
Bruk en høy glassform på ca 20x20 cm. Ta en kjeks og dypp raskt i sausen, og legg den i formen. Gjenta dette til hele bunnen er dekket. Dekk kjeksene med ca halve mascarponekremen. Legg et nytt lag med dyppet kjeks opppå kremen. Har du mer saus igjen, heller du dette over kjeksene før du legger på resten av ostekremen.
Ta kakao i en sil og sikt utover kaken.
Bør stå i kjøleskap 3-4 timer før servering.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar