Opprinnelse
Spaghetti alla Puttanesca er en rett som oppstod på 20-tallet i Italia. Og betyr direkte oversatt "Horens spagetti" Det finnes mange og fantasifulle versjoner på hvordan retten fikk sitt navn, men navnet skjemmer ingen, og den smaker etter min gane helt fantastisk.
Det finnes mange varianter, men felles for dem er at sausen består av Oliven, kapers, chili, hvitløk og ansjos. Jeg har tilpasset denne oppskriften etter min smak. Om du ikke liker ansjos, så kan jeg forsikre deg om at det smaker ikke mye mye fisk. Se på ansjosen som et krydder.
Ingredienser for 4 personer
- En håndfull sorte oliven uten stein
- En liten håndfull med små kapers
- 50 g, rensede ansjos (King Oscar sin er supert til formålet)
- 3-4 fedd hvitløk
- 1-2 små tørkede chili(1 uten frø var passelig etter min smak, kjør på, men vær forsiktig)
- 1 boks flådde tomater
- 1 dl hvitvin eller 1 ss med sitronsaft
- 1 håndfull finhakket bladpersille(kruspersille kan erstatte)
- olivenolje
- 400 g pasta i en eller annen form
Fremgangsmetode
Sett på vann til pasta. Bruk stor kasserolle og ha i salt etter at vannet koker og like før du hiver i pasta.Finhakk den tørkede chilien og hvitløk. Ha dem i stekepannen på middels varme sammen med dugelige mengder olivenolje. Både hvitløk og olivenolje tåler dårlig for varm panne, så pass på at hvitløken ikke blir brun, da smaker den ikke godt.
Hakk oliven og kapers og finhakk ansjos. Hiv dem deretter inn sammen med hvitløk og peperoncini og la dem steke lett, før du hiver i tomatene og hvitvinen. Dette skal nå putre i 15-20 minutter. Om den blir litt tørr kan du hive i mer olivenolje.
Avpass tiden slik at pasta og saus blir ferdig omtrent samtidig. Ikke ha olje eller smør i pastavannet, fettet på pastaen vil gjøre at sausen ikke fester seg.
Ha i persillen helt på slutten. Smak til med salt og pepper.
PS.
Parmesanost og fisk er ofte en litt dårlig kombo(i min munn), men her er det ikke mye fiskesmak, så jeg synes det smakte godt med.Om du velger å ha parmesanost på, så ikke bruk ferdig revet. Mitt førstevalg er Parmigiano Reggiano som ofte er lagret lengre og smaker mer enn Grana Padano. Les mer om Parmesanost her
Ansjos kan jeg styre min begeistring for .. går det an å lage denne med noe annet mon tro? En annen ting; vet du hvor en får tak i "ekte" sorte oliven? Med tanke på at Eldorado og andre merker er grønne oliven tilsatt fargestoff ..
SvarSlettVisste ikke at du hadde matblogg, dette så jo riktig så bra ut. Er ikke noen fanatisk motstander av Toro, men lager gjerne mat fra bunnen av!