torsdag 23. oktober 2014

Bacalao à la både Bente og Marit!


Bacalao er populær mat, og når to gode oppskrifter krysser bordet vårt er det ingen grunn til ikke å ta med begge! Først ute er Bente Nilssen Owrens variant (og hun er finnmarking, de KAN dette med tørrfisk!) og så følger en velprøvd familieoppskrift fra Marit Oset Fagerheims svigermor.
Litt av hvert å prøve seg på her, altså.

Bentes bacalao:

Ca ½ kg klippfisk, eller litt mer om du har
1 kg poteter
2 store løk
2 store paprika
10-12 soltørkete tomater
ca 20 sorte oliven
2 syltete evt to tørkete chilier (hvis du liker det litt sterkt)
1 hvitløk
2 dl olivenolje
3 bokser hakkete tomater
laurbærblader
grovmalt pepper


Klippfisken vannes ut 1-2 døgn, alt etter hvor salt den er. Skift vann noen ganger underveis.

Poteter og løk skrelles og skjæres. Paprikaen vaskes og deles, og frøene fjernes. Skjær alt i skiver. Fisken skjæres i passe stykker. Fjern steinene fra olivenene. Chilien deles og renses før den skjæres i fine strimler. Bruker du tørket chili, legges den hel oppi gryten. Hvitløken skrelles og hakkes. Soltørkete tomater skjæres i fine strimler, eller - slik jeg gjør det - klippes opp med saks.

Hell litt av olivenoljen i bunnen av en gryte, og legg ingrediensene lagvis oppi. Fordel oliven, soltørkete tomater, grovmalt pepper, laurbærblader, hvitløk og chili mellom hvert lag. Hell over de hakkete tomatene, og resten av olivenoljen.

Kok opp, og la bacalaoen stå og surre 1- 1 1/2 time på lav varme, til potetene er myke. Rist litt på gryten underveis, så det ikke setter seg fast på bunnen.

Serveres med godt brød, eller flatbrød og godt smør.















Marits svigermors bacalao:

800 g klippfisk lagt i bløt i 2døgn og skiftet vann 2 ganger. Skivet i 1,5 cm skiver
800 g potet skivet
2 løk skivet
1,5 dl olivenolje
2 bokser Mutti hakkete tomater
3 ts cajenepepper

Man heller olivenoljen i gryten, legger poteter, løk og fisk lagvis. Heller over hakkete tomater med kajennepepper. Koker på middels varme i 1,5 timer og lar grøten stå 1 time etter det.















Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar