Falafel er gatematen over alle andre i Midt-Østen. Kikerter er basismat i denne delen av verden, og på annethvert gatehjørne står det en liten bod som selger disse herlighetene i et pitabrød eller i et Lavash-brød, som minner om en tortilla. Og sterk hvitløkssaus, om du er heldig!
Nå kan du lage dem like lett hjemme hos deg selv, og dessuten er de fine å fryse. Bare husk å steke dem først, før de går i frysen.
Oppskriften tilhører Bente Nilssen Owren, og den funker som en kule. Yum!
1,5 l kokte ferdig kokte kikerter
3 fedd hvitløk – finhakket
1 løk – hakket
½ kopp hakket gressløk
½ ts spisskummen
½ ts gurkemeie
1 ts cayennepepper
1 ts salt
2 ts svart pepper
1 krm kardemomme 1 lite krm chilipulver 1 krm paprikapulver 1 ss tørka koriander, ev. 1 liten neve frisk finhakket (persille funker også fint)
salt og pepper
1 toppa ts bakepulver 1 krm natron ca 5-8 ss kikertmel (ev. bruk annet fint mel)
3 ss mel
Mos kikertene med en gaffel, eller kjør dem i en hurtigmikser. Bland resten av ingrediensene, og ha det oppi sammen med kikertene. TIPS: Det skal være en ganske fast deig. Blir den for tynn, tilsett litt mer mel. Hvis den ikke vil henge sammen, pisk et egg og ha oppi.
Når du skal forme bollene, kan det være lurt å fukte hendene i kaldt vann med jevne mellomrom. Da slipper de lettere.La deigen stå i kjøleskapet ca. en halvtime. Form små boller med hendene, eller bruk en liten skje hvis du ønsker det. Jeg lager dem litt flate, fordi jeg liker best å steke dem i stekepanne. Stek falaflene i rikelig olje (rapsolje eller olivenolje) til de er gyldenbrune, ca 2-3 minutter, og la dem renne fra seg på et kjøkkenhåndkle.
Serveres i pitabrød med salat og hvitløksdressing – eller ved siden av en god couscoussalat.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar