Irèn Færevaag kom med denne familieoppskriften på raspeballer:
Her kommer "oppskrift" på RASPEBALLER slik min far laget dem.
Raspeballer, komle med dott, klubb osv. Kjær rett, mange navn...
Det finnes uendelig mange slike oppskrifter, sikkert noen bedre også. Men for meg er denne helt spesiell siden det var min far som lærte meg den. Jeg noterte ned på et ark når han viste og forklarte. Han rørte i potetmassen så det sprutet potetvæske på arket jeg skrev på. Det arket ligger trygt i en perm med favorittoppskrifter, og er dyrebart for meg.
Så, til "oppskriften"/fremgangsmåten:
Sett kjøttet på kok først! (Røkte svineknoker eller salt fårekjøtt).
Kokes/trekkes til det slipper beinet.
"KOMLE MED DOTT"
ca 2 kg potet (helst Kerrs Pink, Mandel eller annen melen potettype)
3-4 dl byggmel
1 dl hvetemel
(Ikke tilsett mer hvetemel enn dette. Tilsett evnt mer byggmel om nødvendig)
ca. 2 ts salt (jeg bruker Seltin)
ca. 1- ts malt pepper
"DOTT" = BACON:
Et baconstykke med svor, ca 10 x 10 cm, skjæres i terninger og stekes lett i panne. Settes tilside. Svoren kan koke med svineknoker/fårekjøtt og gi smak.
"KOMLE"
Potetene finraspes. Håndrasp med fire sider: bruk den nest fineste. Kan evnt kjøres i kjøkkenmaskin, men pass på at det ikke blir for finmost.
Væsken fra potene må siles fra. Jeg kler gjerne en stor bolle med et glasshåndkle og heller massen oppi der. Deretter krystes/klemmes vannet ut av potetmassen. Jo mer vann du klemmer ut, jo mindre mel må du ha oppi = bedre konsistens på raspeballene.
Tilsett mel og krydder og rør kraftig (det går fint å bruke maskin). Farsen skal bli så fast at en tresleiv skal kunne stå rett opp og ned uten å sige til side, og det skal være enkelt å forme raspeballer som akkurat ikke siger utover.
Med fuktede hender formes raspeballer. Baconterninger dyttes inni før du glatter til raspeballen og legger den forsiktig oppi kokevannet.
Alt etter hvor store raspeballene er, må de trekke minst 30 minutter fra du slipper oppi den siste raspeballen. De flyter opp når de er ferdige, men de har ikke vondt av å få trekke videre i kjøttkraft. Ha gjerne litt buljongpulver/fond i gryten for mer smak i kokevannet.
På forhånd har kjøttet fått koke ferdig, evnt ha raspeballene oppi den siste halvtimen. Noen foretrekker salt fårekjøtt, men i min familie er det tradisjon med røkte svineknoker.
Tradisjonelt legger en også oppi grov korv som får trekke med de siste 20 minuttene.
"Komle med dott", ønsket kjøtt og korv, serveres med kålrabistapp og gjerne litt ekstra bacon og smeltet smør. Dette er sikringskost så det holder...
"Enjoy!"
Et baconstykke med svor, ca 10 x 10 cm, skjæres i terninger og stekes lett i panne. Settes tilside. Svoren kan koke med svineknoker/fårekjøtt og gi smak.
"KOMLE"
Potetene finraspes. Håndrasp med fire sider: bruk den nest fineste. Kan evnt kjøres i kjøkkenmaskin, men pass på at det ikke blir for finmost.
Væsken fra potene må siles fra. Jeg kler gjerne en stor bolle med et glasshåndkle og heller massen oppi der. Deretter krystes/klemmes vannet ut av potetmassen. Jo mer vann du klemmer ut, jo mindre mel må du ha oppi = bedre konsistens på raspeballene.
Tilsett mel og krydder og rør kraftig (det går fint å bruke maskin). Farsen skal bli så fast at en tresleiv skal kunne stå rett opp og ned uten å sige til side, og det skal være enkelt å forme raspeballer som akkurat ikke siger utover.
Med fuktede hender formes raspeballer. Baconterninger dyttes inni før du glatter til raspeballen og legger den forsiktig oppi kokevannet.
Alt etter hvor store raspeballene er, må de trekke minst 30 minutter fra du slipper oppi den siste raspeballen. De flyter opp når de er ferdige, men de har ikke vondt av å få trekke videre i kjøttkraft. Ha gjerne litt buljongpulver/fond i gryten for mer smak i kokevannet.
På forhånd har kjøttet fått koke ferdig, evnt ha raspeballene oppi den siste halvtimen. Noen foretrekker salt fårekjøtt, men i min familie er det tradisjon med røkte svineknoker.
Tradisjonelt legger en også oppi grov korv som får trekke med de siste 20 minuttene.
"Komle med dott", ønsket kjøtt og korv, serveres med kålrabistapp og gjerne litt ekstra bacon og smeltet smør. Dette er sikringskost så det holder...
"Enjoy!"

Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar