søndag 19. oktober 2014

Toscansk bønnesuppe



Søndag på Bernardinis kjøkken. En travel uke er i vente, og det er lurt å planlegge litt slik at det blir ordentlig mat selv når jeg kommer sent hjem. Jeg har laget en stor porsjon rosmarinduftende bønnesuppe som holder seg i kjøleskapet i flere dager, og dessuten går bra å fryse. Jeg har lært å lage den av min italienske reservemamma, etter å ha fotfulgt henne rundt på kjøkkenet for å notere. Italienske husmødre har jo ikke behov for å skrive noe ned, de bare setter sammen de enkleste råvarer på ryggmargsrefleks og tryller frem fantastiske retter, tilsynelatende helt uanstrengte. Jeg tror nesten det er genetisk.
Slik har hun laget denne suppen i 50 år, som hennes mor gjorde det før henne. Og nå kan dere gjøre det samme. 



Man tager:

1 liter ferdigkokte hvite bønner
1/2 finhakket rødløk
3 finhakkede hvitløksfedd
10 cm rosmarin, finhakket
1 dl. boksetomat (helst av merket Mutti, og iallefall italienske!)
Suppepasta (forklaring følger)
Salt/pepper/en skje sukker, helst brunt



Løk, hvitløk og rosmarin freses i olivenolje på middels varme til løken er litt myk og hvitløken har fått farve. Dette kaller italienerne å lage en Soffritto. Her er det viktig å ikke skynde seg for mye, denne prosessen gir mye smak til det endelige resultatet. Bruk heller litt lavere varme og litt lengre tid. I mellomtiden kjører du de kokte bønnene i en food processor med litt vann, slik at du får en glatt, tykk purè. Når soffrittoen er klar heller du bønnepureèn over, og sper med vann til passelig suppekonsistens. Bland inn tomat og krydder. La koke opp, og tilsett et par håndfuller suppepasta. Det enkleste er å bruke liten makaroni, eller du kan knekke spaghetti i biter. Selv bruker jeg det jeg har for hånden, men aller helst en pasta som er formet som litt store riskorn og som man ofte finner i innvandrerbutikker. Vanlig ris kan også brukes. Pastaen legger seg fort i bunnen under koking, så rør godt underveis. Kok til pastaen er mør, tilsett mer vann hvis konsistensen er for tykk, sjekk at det ikke mangler salt, skjær en skive godt brød og nyt en smak av Toscana

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar