lørdag 29. november 2014

Langkokt øl- og oksegryte

Marit Valberg har laget denne langkokte gryten som høres aldeles yummy ut!


Okse- og ølgryte.

Vi feiret to stordager i helgen, og da jeg skulle lage nattmat til 20 personer falt valget på en langkokt okse og øl gryte. Denne oppskriften gir middag til 16-18 personer (eller nattmat til 20 :P). Ble aldeles nydelig, hvis det er lov å si selv!

Ingredienser:


2,5 kg oksekjøtt (brukte steik, men høyrygg, bog eller entrecote funker)
450 gr bacon
450 gr sopp (aroma eller vanlig champignon funker fint)
6 store løk
6 gulrøtter (delt på langs i fire, kuttet i 0.5 cm biter)
6 selleristenger (delt på langs i to, kuttet i 0.5 cm biter)
6 fedd hvitløk
9 laurbærblader
1 liter mørkt øl (brukte Nøgne Ø sin Brown Ale. Passet perfekt)
1 liter kalvekraft (brukte kalvefond + vann)
3 ss mel
smør
friske urter - brukte rosmarin, timian og persille
salt og pepper

Tilbehør: Jeg serverte ovnsbakte poteter med rosmarin og timian, og tyttebærsyltetøy. Godt brød eller ris funker sikkert også fint.

Skjær kjøttet i munnstore biter, og brun lett med smør og krydre med salt og pepper. Legg til side. Kutt bacon i terninger, sprøstek. Kutt sopp, og stek gyldne med salt og pepper. Bacon og sopp legges med det stekte kjøttet. Stek så finkuttet løk, finhakket hvitløk, biter av gullerot og selleri blankt i olje - ca 10 min. Ha kjøttet, bacon og sopp tilbake i gryta, sikt over hvetemel og bland. Hell så over øl og kraft. Tilsett laubærblar, salt og pepper, og de friske urtene. Urtene bandt jeg i en bukett med sytråd, så den setter smak men kan tas ut før servering. Kok opp. Sette ned varmen, og la gryta småputre under lokk i ca tre timer, eller til kjøttet er mørt. Bon appetit!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar