mandag 6. april 2015

Kokosris med svin og vårløk



Det er deilig å ha god tid på en fridag, og la livet gå i sakte tempo gjennom påsken. For meg er noe av det beste med fridager at jeg har god tid til å kose meg på kjøkkenet, og etter en obligatorisk runde ut for å røre litt på meg var det bare å ta på seg forklé og gå i gang. Kikerter er satt i vann til falafler i morgen, de skal fryses til travle dager. Dagens middag ble et høydepunkt, dessuten ble den oppspist så raskt at jeg ikke fikk tatt bilde engang.. Jeg mener, bare HØR på dette: Ris kokt i kraft og kokosmelk, iblandet stekt svinekjøttdeig med vårløk, frisk ingefær, fiskesaus og en god del hvitløk, toppet med sprøstekte biter vårløk. Fy søren så godt det var.


Sånn gjør du det:

Snitt opp en hel bunt vårløk, legg til side de mørkeste grønne bitene. De skal sprøstekes til slutt og has på toppen. Fres en pakke svinekjøttdeig (400 g) sammen med 1 ss revet ingefær og like mye hvitløk, pluss vårløken. Sleng i litt chili om du vil, og husk endelig på et par ss fiskesaus, utrolig mye smak i den. Stek til den såvidt er brunet, sett til side.
Ha like mye ingefær og hvitløk i en panne du kan koke risen i, og fres det et lite øyeblikk i litt olje. Rør inn risen, ca. 3 dl. Hell på 1 boks kokosmelk og 2 dl kyllingkraft (eller den kraften/buljongen du har). Mens det småkoker under lokk i 20 minutter freser du de grønne strimlede toppene fra vårløken. Her må du passe litt på, de går fra crispy til branntomt på et øyeblikk. Hold et øye med risen underveis, i tilfelle den trenger mer væske. Når den er ferdig skal den være temmelig tørr, tørrere enn en risotto hvis den sammenligningen funker. Bland inn kjøttet, strø over sprøstekt vårløk, steng ute resten av verden et øyeblikk mens du tar inn over deg de fantastiske smakene og konsistensen.
Mulig jeg tar litt av med superlativer her, men det var, i mangel av et bedre ord, SYKT godt. Nå: sofaen og Netflix.
PS: burde holde til tre personer. Eventuelle rester (snøft) går bra å varme opp dagen etter. Eller senere samme kveld, som det fort blir....

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar