tirsdag 19. mai 2015

Safranrisotto



Det finnes mange verdige konkurrenter i kategorien "Verdens beste komfortmat", men for meg er det lite som slår en skikkelig italiensk risotto. Å kunne vagle seg i sofaen, passelig innpakket i et pledd, med en skål risotto i fanget og en episode av "House of Cards" på Netflix er akkurat det som trengs etter en travel uke.
Risotto kan varieres i det (nesten) uendelige, men en av klassikerne er alla milanese, eller safranrisotto på godt norsk.
Man tager:


300 gram risottoris (arborio, carnaroli, det du finner. Men ALLTID italiensk ris!)
3 finhakkede sjalottløk (eller en vanlig gul løk hvis det er det du har)
1,3 liter god kraft. Buljong hvis du må.
1 dl. hvitvin eller hvit vermouth (jeg bruker Noilly Prat bestandig)
1/2 ss safran
To gode håndfuller revet parmesan, pluss ekstra til å strø over ved servering
2 finhakkede hvitløksfedd
Salt og pepper

Varm opp kraften i en egen panne, til sånn rett under kokepunktet.
I en annen panne freser du løk og hvitløk på middels varme til løken er blank og myk. Tilsett risen la den frese litt sammen med løken. Så tilsetter du først hvitvin og rører rundt, så safranen. La det putre til vinen er kokt litt inn, et minutt eller to. Så heller du over en øse kraft og lar det koke opp, rør til den nesten er kokt inn før du tilsetter neste øse. En god risotto må passes på gjennom hele koketiden, ca. 20 minutter. Trikset er at når risen er ferdig kokt skal risottoen ha en fin kremet konsistens, du skal kunne se bunnen i pannen når du drar sleiven igjennom. Med andre ord kan du være rausere med kraften i starten, og være mer knipen etterhvert. Du smaker når den er ferdig, det skal være ørlite tyggemotstand igjen i kornene. Så hiver du i et par håndfuller parmesan, rører rundt og lar stå et par minutter under lokk. Strø enda mer parmesan over ved servering, kryp opp i sofaen, på med tv'en. Søndagslykke i sin reneste form!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar