tirsdag 19. mai 2015

Sitronterte med marengslokk

På den søttendes (som nasjonaldagen kalles på bergensk) var jeg invitert på champagnekakefest med en gjeng fine folk. Oppdraget var å ta med en kake (og champagne, innlysende nok), og når det er en så fin anledning får man jo gjøre seg litt ekstra flid. Jeg landet på en sitronmarengsterte, siden det var noe jeg aldri hadde prøvd før. Og for å begå litt selvskryt: Det ble VELDIG godt. En sprø mørdeig fylt med frisk sitronkrem, dekket med en tykk dyne av fløyelsmyk marengs... Jeg får vann i munnen bare ved tanken.


Mørdeigen:
120 g. smør
100 g. melis
1 egg
250 g hvetemel

Sitronkremen:
6 egg
300 g sukker
160 g creme fraiche
Skall av 1 sitron
Saft av 3 sitroner

Italiensk marengs:
200 g sukker
3 eggehviter

Sånn gjør du det:
1. Kjør alle ingrediensene til mørdeigen sammen i en hurtigmikser. Arbeid deigen minst mulig. Pakk mørdeigen godt inn i plastfilm og la den ligge i kjøleskapet i minst en time.
2. Kle 6 små terteformer (ca. 10 cm i diameter) med mørdeigen, eventuelt kan du bruke en stor terteform (22-27 cm i diameter). Prikk bunnene lett med en gaffel, dekk med bakepapir og fyll på med tørkede erter. Forstek bunnene ved 170 grader i ca. 15 minutter.
3. Visp alle ingrediensene til fyllet godt sammen. Fordel fyllet i de stekte bunnene.(La bunnene stå halvveis inne i ovnen på et stekebrett når du heller i fyllet, skyv stekebrettet forsiktig på plass). Stek tertene ved 120 grader i ca. 35 minutter, eller til fyllet har «satt» seg. Avkjøl.
4. Pisk sammen eggehviter og sukker i en stor stål- eller glassbolle. Sett bollen over en kjele med kokende vann og pisk til marengsen blir varm, ca. 60 grader. Ta bollen vekk fra varmen, bruk mikser og pisk ved full hastighet til marengsen blir helt stiv og har fått romtemperatur.
5. Fordel marengsen over tertene. Lag mønstre med en skje, eller sprøyt små topper med en sprøytepose. Sett tertene under grillen til marengslokket er pent gyllent, eller bruk en crème brûlée-brenner.

Oppskriften er rappet fra Lise Finckenhagen og nettstedet godt.no, anbefaler et besøk der.
Såh, da må dere ha meg unnskyldt, jeg har en date på kjøkkenet mitt med noen kakerester Uttrykksikonet smile


På den søttendes (som nasjonaldagen kalles på bergensk) var jeg invitert på champagnekakefest med en gjeng fine folk. Oppdraget var å ta med en kake (og champagne, innlysende nok), og når det er en så fin anledning får man jo gjøre seg litt ekstra flid. Jeg landet på en sitronmarengsterte, siden det var noe jeg aldri hadde prøvd før. Og for å begå litt selvskryt: Det ble VELDIG godt. En sprø mørdeig fylt med frisk sitronkrem, dekket med en tykk dyne av fløyelsmyk marengs... Jeg får vann i munnen bare ved tanken.


Mørdeigen:
120 g. smør
100 g. melis
1 egg
250 g hvetemel

Sitronkremen:
6 egg
300 g sukker
160 g creme fraiche
Skall av 1 sitron
Saft av 3 sitroner

Italiensk marengs:
200 g sukker
3 eggehviter

Sånn gjør du det:
1. Kjør alle ingrediensene til mørdeigen sammen i en hurtigmikser. Arbeid deigen minst mulig. Pakk mørdeigen godt inn i plastfilm og la den ligge i kjøleskapet i minst en time.
2. Kle 6 små terteformer (ca. 10 cm i diameter) med mørdeigen, eventuelt kan du bruke en stor terteform (22-27 cm i diameter). Prikk bunnene lett med en gaffel, dekk med bakepapir og fyll på med tørkede erter. Forstek bunnene ved 170 grader i ca. 15 minutter.
3. Visp alle ingrediensene til fyllet godt sammen. Fordel fyllet i de stekte bunnene.(La bunnene stå halvveis inne i ovnen på et stekebrett når du heller i fyllet, skyv stekebrettet forsiktig på plass). Stek tertene ved 120 grader i ca. 35 minutter, eller til fyllet har «satt» seg. Avkjøl.
4. Pisk sammen eggehviter og sukker i en stor stål- eller glassbolle. Sett bollen over en kjele med kokende vann og pisk til marengsen blir varm, ca. 60 grader. Ta bollen vekk fra varmen, bruk mikser og pisk ved full hastighet til marengsen blir helt stiv og har fått romtemperatur.
5. Fordel marengsen over tertene. Lag mønstre med en skje, eller sprøyt små topper med en sprøytepose. Sett tertene under grillen til marengslokket er pent gyllent, eller bruk en crème brûlée-brenner.

Oppskriften er rappet fra Lise Finckenhagen og nettstedet godt.no, anbefaler et besøk der.
Såh, da må dere ha meg unnskyldt, jeg har en date på kjøkkenet mitt med noen kakerester Uttrykksikonet smile

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar